Saturday, July 22, 2017

Yang Belum Kunjung Sudah Dirindu

Masa balik Terengganu minggu lepas, aku terbaca satu cerita ni kat FB. Pasal seorang suami cerita detik2 isteri dia bertarung nyawa melahirkan anak yang mereka tunggu selama bertahun. Di tengah pembedahan, doktor suruh dia buat pilihan samada nak selamatkan ibu atau anak. Otak terus jammed tak dapat fikir sampai doktor tepuk2 pipi dia suruh decide waktu tu jugak.

Dia pilih si ibu (isterinya) walaupun menurutnya isteri ada berpesan sebelum bersalin, kalau jadi apa2, selamatkan anak dulu. Akhirnya syukur anak isteri keduanya selamat:)

Aku secara random bercerita kepada suami pasal ni. Tetiba aku jadi bertanya kepada suami, "kalau awak, awak pilih siapa?"

Suami aku tergelak sekejap, not instantly comes with the answer. Masa tu aku macam dah surprised sikit. Isn't he suppose to answer "awak lah" dengan laju2? I mean sekarang ni the baby pun belum ada dalam perut aku lagi, tapi dia dah ada rasa sayang pada the little nudger? (aku bayangkan nanti ada baby dalam perut aku, dia akan selalu gerak2 kinda nudge aku, hehe)

But then my husband jawab mesti la nak selamat dua2, tak boleh pilih2. I smiled over his answer.

Even though aku akui aku frust sikit dengan ketiadaan instant answer from him tadi, at the same time I was happy. Because I know he's gonna love our little nudger dengan sepenuh hatinya bila dia dah ada dalam perut dan di luar perut nanti.

We are gonna pray and try and wait an pray as much as we can. As much as we can bear. As much as I can bear. Masa dalam wad hari tu, bila doktor datang cakap semuanya berjalan lancar, tiada apa2 masalah pada aku, walaupun aku mamai lagi dengan kesan bius masa tu, tapi aku sangat happy. I can't explain how happy I am. Sebab selama ni aku ingat ada something wrong with me. Bila tengok jarum kat tangan and teringat all the pain and the discussions and my hati yang berbelah bahagi sebelum operation, suddenly semuanya hilang. I'm glad I did it. Sangat berbaloi rasanya.

Syukur, ya Allah.

Dear my future little nudger, we are waiting for you, with love:)

0 comments: